Siirry sisältöön

Mitä larppaus on

LARP tulee englannin termeistä live action role play. Suomeksi saatetaan puhua liveroolipelaamisesta, mutta tutumpi ja kotoisampi termi harrastukselle on larppaus.

Kuten englanninkielisestä nimestä on pääteltävissä, on kyseessä ns. oikeasti tapahtuva roolipeli. Harrastus yhdistelee luontevasti perinteisempää roolipelausta, improvisaatioteatteria ja eläytymistä toisten kanssa. Yksinkertaisuudessaan pelaajat eläytyvät heille annettuihin hahmoihin tapahtuman ajan ja reagoivat toisiinsa ja ympäröivaan maailmaan kuten ajattelevat hahmojensa reagoivan. Larpit eivät ole yleisötapahtumia, vaan ne on suunnattu pelaajille itselleen. Larppeja ei myöskään käsikirjoiteta loppuun asti, vaan pelaajat päättävät itse, kuinka heidän hahmonsa pelin maailmassa toimivat. Näin sama larppi voi saada täysin toisenlaisen draaman kaaren, kun se pelautetaan uudelleen toisenlaisella porukalla.

Larpeissa pyritään usein helppoon eläytymiseen, jossa pelaajat pukeutuvat hahmojensa mukaisesti maailmaan sopien ja pelipaikka sisustetaan maailmaan sopivaksi. Larppitermein puhutaan proppauksesta ja propeista. Vaikka toiset saattavat käyttää proppeihin valtavasti aikaa ja/tai rahaa, ei kenenkään peli ole koskaan jäänyt riittävän hienoista vaatteista kiinni. Jos itseltä ei juuri sopivia vaatteita tai tuunaustaitoa löydy, on vanhemmilla larppaajilla tai pelinjohtajilla usein mahdollisuus auttaa.

Larpeissa pelaajat noudattavat yhteisiä sääntöjä, jotka tekevät toiminnasta turvallisen kaikille. Vaikka perusajatuksena larpeissa asiat "tehdään oikeasti", mallinnetaan peleissä esiintyvä mahdollinen väkivalta tai romanttinen sisältö turvallisella tavalla. Mallintamiseen käytettävät metatekniikat riippuvat paljon pelistä, eivätkä väkivaltaiset tai romanttiset elementit ole läsnä läheskään kaikissa peleissä. Pelaajilla on aina itse mahdollisuus vaikuttaa pelinsä sisältöön, usein jo ilmoittautuessa mutta viimeistään kun ovat saaneet hahmonsa. Larppien kautta käsitellään toisinaan varsin raskaita teemoja, joten pelien turvallisuuteen on kiinnitetty viime aikoina paljon huomiota. Jokaiseen peliin sisältyy myös pelinjälkeinen loppubriiffi, jossa pelin tapahtumia käydään läpi.

Rollin historiassa täällä on pelautettu varsin erilaisia pelejä kaikenlaisiin maailmoihin sijoittuen. Tulevista tapahtumista löytää parhaiten tiedon Facebook-sivujemme kautta. Rollin pelitahti on nyt noin peli vuodessa, mutta suosittelemme tarkastamaan myös larp-kalenterin, johon ilmoitetaan pelejä ympäri Suomen. Rollin porukka saattaa hyvin olla lähdössä muuallekin pelaamaan!

Jäikö jokin kysymyksesi vaille vastausta? Kysäse meiltä Facebookin kautta tai sähköpostitse. Lisätietoa larppaamisesta yleensä tarjoilee myös larp.fi-sivusto.

Tervetuloa larppaamaan!